Låten Höstlöv – Del 3

Läs och lyssna först på Höstlöv – en låts födelse, förvandling, död och återuppståndelse. Del 2.

Repiga Lp-skivor & dammiga mp3:or

2009. Det är sju år sedan inspelningen av Höstlöv i Pelles vardagsrum och tio år sedan första versionen av låten föddes. Jag stöter på mp3:an när jag går på upptäcktsfärd bland gammal musik som ligger och dammar på hårddisken likt repiga LP-skivor vars konvolut för länge sedan spruckit.

Lyssnar. Det är inte så dumt. Men varför blev det aldrig något av låten? Varför lämnades den åt sitt öde? Varför tog ingen hand om den?

Sånginsatsen är okej även om ljudet behöver skruvas till. Basen sitter. Gitarren och pianot med. Jag börjar rota runt efter orginalinspelningen, hamnar på gamla hårddiskar och går igenom mängder med brända cd-skivor. Tillslut hittar jag en mapp som verkar lovande.

Fem ljudfiler spelar ihop

Allt som finns kvar är fem ljudfiler: bas, gitarr, piano, sång och munspel. Jag startar studioprogramvaran och importerar filerna en efter en. Nu gäller det att få filerna att spela i takt.

Jag börjar med gitarr och sång. Lyssna. Flytta. Lyssna. Flytta. Tillslut låter det någorlunda tight. Tillvägagångssättet upprepas med bas- och pianospår. Det är ett tålamodsprövande arbete, men det går. Slutligen läggs munspelet på plats.

Bild på träd med höstlöv och lyktstolpe till del tre i serien: Höstlöv - en låts födelse, förvandling, död och återuppståndelse.

Låten Höstlöv - del 3.

Studiotrixeri

Dags att skruva ljud. Jag kopierar gitarrspåret och flyttar det lite grand framåt i tiden, vrider ut (panorerar) originalet helt åt vänster och kopian helt åt höger. Detta ger känslan av att två akustiska gitarrer spelats in.

Näst på tur står pianospåret. Jag håller på länge. Men tyvärr. Det går inte. Jag är ledsen Pelle. Pianot ratas.

Munspelet hamnar på ett spår där det redan ligger en gitarreffekt. Låter coolt så det får vara.

Jag gör två kopior av sången, panorerar ut dem höger-vänster. Flyttar dem lite bak längs tidsaxeln. Ökar tonhöjden på det ena och sänker tonhöjden på det andra. Kopiorna ska mixas så svagt att de egentligen inte hörs men gör sången fylligare.

Jag mixar låten. Sparar den. Gör om den till mp3. Lyssnar. Sången blev kanske lite stark…

Lyssna och jämför

Lyssna på version två av Höstlöv och glöm inte att jämföra med version ett.

Version 2:[audio:axels_trio/hostlov/HostlovUtanTrummor.mp3]
Version 1: [audio:axels_trio/hostlov/Hostlov.mp3]

Det är samma inspelning gjord i Pelles vardagsrum 2002. Minus pianot. Och vad sa jag i del två? Just det, det skulle låta mer och bättre. Dock är ju smaken olika.

Fortsättning…

I del fyra låter det ännu mer. Daniel engageras för att spela trummor och Axel försöker förtvivlat göra ett elgitarrsarr. Kommer han att klara av att lägga endast ett elgitarrspår?