Låten Höstlöv – Del 2.

Läs först Höstlöv – en låts födelse, förvandling, död och återuppståndelse. Del 1.

Skogen på Höst

Eftermiddagen den 18/12 1999 spelade jag in sju låtar till en demo som fick namnet Höst. I efterhand konstaterar jag att ett par av låtarna inte är så dumma, men att flera inte når hela vägen.

Låtarna spelades in rakt av, gitarr och sång. En lånad Röde NT1:a till gitarr och en egen Röde NT1:a till sången. Det låter lite täppt i näsan och rösten spricker både här och där. Dessutom går sångerna åt det melankoliska hållet. Lite jobbigt och pinsamt att lyssna på.

En av sångerna på Höst heter Skogen. Det är en av de fartigare låtarna men texten och sånginsatsen lämnar mycket övrigt att önska. Av barmhärtighet (och feghet) lägger jag inte upp den, men början av texten går så här:

Jag var på fest en gång mitt ute i skogen,
jag satt och drack och jag längtade till krogen,
ett paket cigaretter i timmen,
orden som du sagt plågade mitt minne

Bild på rönn med höstlöv till del två i serien: Höstlöv - en låts födelse, förvandling, död och återuppståndelse.

Låten Höstlöv - del 2.

Demon Höst föll i glömska (några av låtarna fick vara med i nästa musikaliska projekt Axels kvartett) och det gick ett par år.

Höstlöv i arkivet

När jag häromdagen letade i arkivet hittade jag en testinspelning från september 2001 av låten Höstlöv. Samma ackord och samma melodi som till Skogen, men med en helt ny text. Ett parti går högre än jag klarar, rösten spricker och det är åter pinsamt att lyssna på.

Den nya texten börjar:

Säg mig finns det någon anledning att gråta
när höstlöven faller ner,
som brustna hjärtan till marken,
för här står jag och ler.

Tåget med min älskade på är försenat,
en timme kanske mer,
jag söker sinnesfrid på perrongen,
regnet öser ner.

Axels kvartett blir trio

Det blir 2002. Trummisen i Axels kvartett flyttar till huvudstaden. Kvar lämnas Axels trio: Andreas på bas, Pelle på piano och jag på gitarr och sång. Vi repar en gång i veckan i Pelles vardagsrum. I Juni är vi redo att spela in första demon och gör det live i vardagsrummet.

I September när vi spelar in demo nummer två är Höstlöv med. Det höga partiet är borta. Även denna gång spelar vi in sång och gitarr, bas och piano live i en tagning. Jag lägger munspel i efterhand hemma i sovrummet och gör en råmix.

Den ena demon, tror det var den första, skickas till ett skivbolag och får trevliga kommentarer men nej tack. Mer händer inte.

Råmixen blir liggande. Den låter tråkig. Sången är för låg och utan tryck. Man orkar inte lyssna. Axels trio gör två spelningar under senhösten och sedan löses bandet upp.

Höstlöv – version 1

Lyssna på Höstlöv med Axels trio inspelat i Pelles vardagsrum September 2002.
[audio:axels_trio/hostlov/Hostlov.mp3]

I del tre presenteras en ny mix av låten. Samma inspelning, ett instrument mindre, och jag vågar påstå att det låter mer och bättre.

Ordlista

  • Råmix – en hastigt gjord preliminär mix av inspelade spår.
  • Röde NT1 – stormembrams kondensatormikrofon lämplig att spela in sång och akustisk gitarr med.