Skriva låtar – Lektion 1

Lektion ett i poplåtars låtskrivarskola. Allt som behövs för att börja skriva egna låtar är att man kan ta några ackord på exempelvis gitarr.

Hur gjorde Wolfgang Amadeus Mozart? Hade han verkligen melodi och arrangemang av alla instrument i huvudet och behövde sedan endast skriva ner dem på papper?

De flesta av oss är inte någon Mozart och börjar med att klinka piano eller gitarr. Man spelar några ackord, det dyker upp en melodi som man sjunger en låtsastext till.

Alltså:

 1. Sätt dig med ditt favoritinstrument, till exempel gitarr.
 2. Börja att spela några vanliga ackord.
  Bry dig inte om att det redan finns en miljard låtar med just de ackorden i just den ordningen. Man kan också ligga kvar på ett och samma ackord.

 3. Nynna fram en melodi till ackordet/ackorden.
  Prova olika alternativ, hittar du en melodi du gillar (och tror att det inte redan såls en miljon exemplar av den melodin) så utveckla den.

 4. Spela genast in! Ett mycket viktigt steg.
  Mobilen funkar utmärkt, det viktiga är att snabbt ha tillgång till inspelningsknappen. Börjar du rigga upp en mick, sätta på datorn eller ringa en studiotekniker har du troligtvis glömt melodin när du är redo att spela in den.
 5. Nu har du en vers eller en refräng, jobba vidare med den, sjung en spontantext till melodin.
 6. Spela in varje gång du tycker att du tagit ett steg framåt.
 7. Bygg vidare med det som saknas – intro, brygga, refräng och vers.
 8. Nu har du en hel låt, men slipa vidare. Är den lagom lång? Ta tid! Är den enformig? Finns det döda partier som kan tas bort?
  När man skrivit några låtar är det ganska enkelt att få till en grund till en låt, det svåra är att slipa den så att den sitter som en smäck.
 9. Jobba också med texten.
  I första versionen får det gärna både finnas nödrim och konstig meningsbyggnad, men ska det bli riktigt bra måste även texten sitta (jo, det finns många hitlåtar som inte uppfyller några av kraven ovan…).
 10. Låt låten vila.
  Får din komposition vila en vecka är både den och du redo för nya framsteg när ni möts igen.
 11. Våga kasta låtar.
  Tänk på att det som känns bra när du precis satt grunden för en låt kanske inte känns lika bra några dagar senare. Det är inte fel att kasta, återanvända och kombinera låtar (som du själv har skrivit…).